Books

Velocity

Author
Gassilewski, Jörgen
Swedish title
Hastigheten
Category
Fiction \ Literature & Fiction
Pub Date
Apr 21, 2017
 • "

  Det finns en både imponerande och krävande kompromisslöshet i Gassilewskis försök att fånga detta. Händelseförloppet är fragmentariskt, läsaren saknar överblick, det är ofta oklart var i tiden man egentligen befinner sig (före, under eller efter folkmordet?), och texten glider försåtligt mellan olika pronomen (du, jag, vi…). Men det som efterhand blir allt tydligare är att dessa svårigheter är framtvingade av själva ämnet. För kanske är det just så: i situationer som denna rämnar även de mest självklara avgränsningar – mellan nu och då, jag och vi, liv och död.

  .... Det var länge sedan jag läste en roman där formen till sist framstår som på en och samma gång så uppbruten och så nödvändig.

  - Aftonbladet 24 april

   

  Just genom att avstå från förklaringar, att visa fram det obegripliga som obegripligt, lyckas romanen förmedla en bild av folkmordets gränslösa brutalitet.

  - Borås Tidning 22 april

  Den gäckande Marie-Louise blir en projektionsyta för alla våra föreställningar om det mänskliga, såväl det goda som det mest vidriga. Gassilewski skriver med en ren och enkel prosa fram en komplex berättelse, förankrad i tid och plats och samtidigt universell.  Kan man då, i slutändan, förstå Marie-Louise? Nej. Men det är nog inte heller poängen. Vi behöver inte, ska överhuvudtaget inte, förstå hur man kan mörda ett barn. Men vi behöver förstå att det har hänt, att det fortsätter hända, och att det så länge människan är människa kommer finnas en risk att det händer igen. Med det lyckas Gassilewski.

  - Sydsvenskan 22 april

  När ”Hastigheten” är som bäst går kalla kårar genom läsaren. Gassilewski erbjuder oss en plats där vi kan vistas i det ofattbaras mörka närhet.

  - Expressen 21 april 

  När Jörgen Gassilewski förlägger sin nya roman till folkmordets Rwanda gör det ofta mycket ont, i texten och inom läsaren. Det lönar sig att bita ihop och uthärda... Men det som gör ”hastigheten” till en trovärdig roman om hur det går till då uppdelningen i ”vi” och ”de” trappas upp och slutligen utmynnar i massmord är inte så mycket den omfattande researchen som den kongeniala formen.

  - DN 21 april

   

  "