Jo Salmson

Agent

Mathilde Coffy

Literary Agent | Children's & YA

Jo Salmson

Jo Salmson är en pseudonym. Egentligen heter jag Catharina Wrååk.


Varför valde jag att skriva under annat namn?
När jag skrev min första bok, Den försvunna staden, arbetade jag på förlaget Bonnier Carlsen. Jag jobbade som förläggare – och det är världens bästa jobb, för då får man vara med och bestämma om vilka böcker som ska komma ut. Jag läste massor, både böcker från andra länder och texter som folk skrivit här i Sverige.

En dag kom Peter Bergting upp till förlaget. Han är illustratör, och han visade oss några fantastiska fantasyteckningar som han gjort.

Tänk vilken fin bok det skulle kunna bli, tänkte jag. Med Peters bilder. Om jag bara kunde hitta en fantasytext som passade…

Alltså, jag hade alltid skrivit – men jag hade aldrig skrivit någonting färdigt. Efter några kapitel brukade jag alltid tappa allt självförtroende och tänka att det här är väl inget bra, det här vill väl ingen läsa.

Men när jag hade sett Peters bilder så satte jag mig vid datorn – och texten bara flöt fram – och plötsligt hade jag skrivit en hel bok!

Nu hade jag ett problem… Jag kunde ju inte komma till mina vänner på förlaget och säga att jag hade skrivit ett eget manus. Tänk vad pinsamt det skulle bli om de inte gillade texten! Pinsamt för mig – men ännu mera pinsamt för dem. För det är SVÅRT att berätta för någon att man inte tycker om deras text, och allra värst är det om författaren är någon som man känner.

Därför bestämde jag mig för att skriva ett annat namn på pappersbunten.


Salmson valde jag eftersom det är min mammas flicknamn. Det är alltså det efternamn jag skulle ha haft om jag fått min mammas namn i stället för min pappas.

Det finns flera författare som heter Salmson, och de är mina släktingar allesammans.

Jo valde jag för att det är kort och bra. Och dessutom använde jag faktiskt just det namnet ibland, när jag var 6-7 år och lekte med min bästa kompis Anne-Sofie. Vi brukade hitta på långa berättelser tillsammans.

Jo Salmson, skrev jag alltså, och sedan lämnade jag bunten till förlaget. Det är en släkting till mig som har skrivit, sa jag. Så ni får läsa utan mig.

Jag tyckte att det kändes som en evighet, men till sist hade alla läst. Och de tyckte om texten och ville ge ut den!

Först tänkte jag att det skulle vara hemligt att det var jag som var Jo Salmson. Att bara ett par personer skulle få veta. Men det gick inte att hålla hemligt.

Nu tycker jag att det känns skönt att skriva under pseudonym. När jag är ute och pratar som Jo vet jag att jag får prata om mina egna böcker. Som Catharina arbetar jag fortfarande med andra författares böcker, fast inte på Bonnier Carlsen längre. Jag jobbar på ett alldeles nystartat förlag som heter Mix förlag. Även det är en del av Bonnierförlagen, och vi ger ut böcker för unga vuxna – folk mellan 17 och 27, kan man säga.


Varför skriver jag fantasy?
Ända sedan min mamma läste Bilbo och Narnia-serien högt för mig och mina syskon så har jag älskat fantasy.

Jag gillar äventyret. Att man kan hitta på precis vad som helst.

Jag har läst massor av fantasy, och på förlagen där jag arbetat har jag fått vara med om att ge ut några av de främsta fantasyförfattarna, både svenska och utländska.

Tror att det passar min fantasi att skriva just fantasy. Man får hitta på själv.

Dessutom kan man skriva om viktiga saker i fantasy, om liv och död, fiender och vänner, ensamhet och mod. Man kan beskriva sociala strukturer och orättvisor så att det känns i maggropen, och så att man förstår dem på ett nytt sätt. När jag skriver är det så mycket som jag vill berätta, på många plan. Och jag blir överlycklig när jag förstår att allt det där underliggande, som varit så viktigt när jag fantiserat kring min historia, nått fram till läsaren!

Vad gillar jag att läsa själv?
Jag läser så väldigt mycket för jobbets räkning att det nästan är svårt att trassla ut vad jag egentligen tycker bäst om själv. Dessutom orkar jag sällan läsa ännu mera när jag kommer hem – jag kopplar ofta av med dataspel i stället. Och då gillar jag spel som Oblivion och Dragon Age, eller gamla Diablo som jag fortfarande spelar ibland. Om ni ser en vuxen kvinna som sitter på pendeltåget och spelar Nintendo DS eller PSP – då är det kanske jag …

Men nu skulle jag ju svara på frågan vad jag gillar att läsa för någonting.

Fantasyserier – och favoritförfattarna är bland annat Katherine Kerr, Ursula LeGuin, J.R.R. Tolkien och Kate Elliot. Anne McCaffrey slukade jag ett tag – hennes Pern-serie har inspirerat mig till serien Drakriddare.

Science Fiction läser jag också gärna – Iain Banks, Elisabeth Moon, Dan Simmons. Den första science fictionbok jag läste var Robert Heinleins Egen rymddräkt finnes – då var jag 12 år, och efter det slukade jag allt jag kom över.

Klassiker – jag läser faktiskt ofta gamla klassiker. Älskar gamla ryska författare som Dostojevski och Tolstoj, eller fransmän som Zola och Balzac. Alexander Dumas, Jules Verne, Charles Dickens. Jag läser om dem med jämna mellanrum.

En serie som jag har slukat är Wahlström & Widstrands återutgivning av klassiska verk. När man läser det som skrevs för nästan 2000 år sedan förstår man att människor har varit likadana i alla tider!

Deckare läser jag ibland på somrarna, eller tjocka historiska romaner. En och annan faktabok blir det också. Oftast historiska, om medeltiden eller pesten eller gamla romarriket . Ibland om rymden och vetenskap – det nya som forskarna kommit fram till är så otroligt att det nästan låter som en spännande saga.

Var bor jag?
Jag bor i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm (inte långt från den gamla biografen Draken, faktiskt!).

Har jag någon familj?
Jag har varit gift, men är skild sedan många år tillbaka, och jag har inga egna barn. Men jag har min mamma och mina syskon och deras familjer. Min bror har fyra barn och min syster har tre, och dem träffar jag ganska ofta. Framför allt på somrarna, när vi alla bor tillsammans utanför Halmstad – min farfar byggde ett stort hus nära stranden år 1929. Det är rena paradiset! Många av mina böcker har skrivits där nere, med utsikt över havet.

Några frågor som jag ofta får:

Vilken av mina egna böcker gillar jag mest?
Det är en fråga som ni ofta ställer. Men jag kan inte svara på den – det är nästan som att fråga en mamma vilket av sina barn hon tycker bäst om … Jag gillar alla mina böcker lika mycket, men den som är viktigast för mig är den som jag skriver. Det är ju den jag har i tankarna hela tiden!

Kommer jag att skriva någonting annat än fantasy?
Ja, det kommer jag! Och jag har redan skrivit en faktabok om rymden, som kommer till hösten 2011.

Men jag har några fantasyböcker kvar som jag måste skriva. Jag har ju lovat en fortsättning på Drakriddare. Jag vill veta hur det går för Tam och Sky, och Indre och Chaia – och då måste jag ju skriva mer om dem!

Favoritdjur
Schimpans.

Favoritmat
Thailändskt.

Favoritplats
Vårt sommarhus utanför Halmstad.

Favoritfärg
Varma färger – rött och gult.

Books by Jo Salmson

Through the Kingdom of Dreams

Jo Salmson

If you invite an almander to cross your threshold, your life will never be the same again. That’s what Rian’s grandfather had told him, but Rian thought it was just a story, because no human being had seen an almander for hundreds of years. But thank…

Swedish title: Genom drömmens rike

Series: The Return of The Almanders

Category: Children

Pub date: 31-10-2008

Format: 128 pages, b/w illustrations

The Stolen Children

Jo Salmson

Sol suddenly realises that the place she has considered her home actually belongs to the enemy. As a small child she was abducted and has been held hostage, far away from her own people. Unaware of her dramatic origins, Sol is growing up in a big hou…

Swedish title: De stulna barnen

Series: The Witch People

Category: Children

Pub date: 21-02-2011

Format: 144 pages, b/w illustrations, 148x210 mm

The Star stone

Jo Salmson

Nea’s mother was one of Demar’s famous Dragon Knights. When she fell in love with Belon, one of the chosen starseers, she was forced to leave her family and abandon her green dragon. She and Belon only got a few happy years together. Nea was still a…

Swedish title: Stjärnstenen

Series: The Fate of the Dragons

Category: Children

Pub date: 11-05-2015

Format: 148x210 mm, 304 pages

The Soldiers of the Duke

Jo Salmson

If you invite an almander to cross your threshold, your life will never be the same again. That’s what Rian’s grandfather had told him, but Rian thought it was just a story, because no human being had seen an almander for hundreds of years. But one d…

Swedish title: Hertigens soldater

Series: The Return Of The Almanders 3

Category: Children

Pub date: 10-03-2008

Format: 128 pages, b/w illustrations

The Silver Amulet

Jo Salmson

If you invite an almander to cross your threshold, your life will never be the same again. That’s what Rian’s grandfather had told him, but Rian thought it was just a story, because no human being had seen an almander for hundreds of years. But one d…

Swedish title: Silveramuletten

Series: The Return Of The Almanders

Category: Children

Pub date: 20-08-2007

Format: 108 pages, b/w illustrations

The Shadow and the Dragon

Jo Salmson

This is the second part in Jo Salmson’s exciting series “Maro’s Journey”. We meet a boy whose destiny takes him on a secret mission in the service of the king. A compelling book for starter readers with brilliant black and white drawings by Åsa Ekstr…

Swedish title: Skuggan och draken

Series: Maro's Journey

Category: Children

Pub date: 18-11-2013

Format: 112 pages, 148 x 210, b/w illustrations

The people who disappeared

Jo Salmson

Sol now knows that her name has a special meaning: if you are called Sol you carry The Witch People’s magic. Through her they are to get back their powers that they have been deprived of for so long. She is glad that she is finally going to meet them…

Swedish title: Folket som försvann

Series: The Witch People

Category: Children

Pub date: 16-01-2012

Format: 144 pages, 148x210 mm, B7W illustraions

The Lost City

Jo Salmson

The Lost City is the first volume in a new series of fantasy books by Jo Salmson, making her debut as an author. It’s exciting and eminently readable – as readable as Lasse & Maja’s Detective Agency and as exciting as Narnia. The book contains a weal…

Swedish title: Den försvunna staden

Series: The Return Of The Almanders

Category: Children

Pub date: 12-03-2007

Format: 112 pages, b/w illustrations

The King is coming

Jo Salmson

  Jo Salmson knows how to combine the epic narrative of her imagination with easy-to-read in an absolutely unique way. In her new series Maro’s journey we meet the boy whose fate forces him to take off on a secret mission in the King’s service….

Swedish title: Kungen kommer!

Series: Maro's journey

Category: Children

Pub date: 20-05-2013

Format: 112 pg, 148x210 mm, b/w illustrations

The hunt for Tam

Jo Salmson

Dragon Knights – a new, thrilling fantasy series for those just learning to read!This is an exciting, easy to read story about Tam the beggar boy, who is chosen to become a dragon knight; it forms part of a new series by Jo Salmson, the author of The…

Swedish title: Jakten på Tam

Series: Dragon Knights

Category: Children

Pub date: 14-09-2009

Format: 128 pages, 148x210mm, b/w illustrations

The Dragon’s Song

Jo Salmson

The Dragon’s Song is the second part in Jo Salmson’s new fantasy series The Fate of the Dragons. She has written enormously popular series for 6+ before. This time she writes for children who are 9+.  On the other side of the mountains, the sorcerer…

Swedish title: Draksången

Series: The Fate of the Dragons

Category: Children

Pub date: 27-12-2016

Format: 148x210 mm, 304 pages

The Blue Night

Jo Salmson

The Blue Night is the third and final book in Jo Salmson’s highly acclaimed fantasy trilogy “The Fate of the Dragons”. Nea has met dragon rider Tam and his blue dragon Sky, but horrifying things await them. The sorcerer and his warrior are getting cl…

Swedish title: Blånatten

Series: The Fate of the Dragons

Category: Children

Pub date: 16-04-2018

Format: 148x210 mm, 350 pages

Tam the Beggar Boy

Jo Salmson

Dragon Knights – a new, thrilling fantasy series for those just learning to read!This is an exciting, easy to read story about Tam the beggar boy, who is chosen to become a dragon knight; it forms part of a new series by Jo Salmson, the author of The…

Swedish title: Tam tiggarpojken

Series: Dragon Knights

Category: Children

Pub date: 06-03-2009

Format: 128 pages, 148x210mm, b/w illustrations

Tam in the City of the Dragons

Jo Salmson

Dragon Knights – a new, thrilling fantasy series for those just learning to read!This is an exciting, easy to read story about Tam the beggar boy, who is chosen to become a dragon knight; it forms part of a new series by Jo Salmson, the author of The…

Swedish title: Tam i drakarnas stad

Series: Dragon Knights

Category: Children

Pub date: 05-10-2009

Format: 128 pages, 148x210mm, b/w illustrations

Tam and the Revolt of the Dragons

Jo Salmson

People don’t own the dragons! When the noble families discover that the King has given Tam and Magister Tafter permission to ‘borrow’ one of their dragons, then there is a real bother. Revolution is close, and the worry spreads down to the town. But…

Swedish title: Tam och drakupproret

Series: Dragon Knights

Category: Children

Pub date: 06-04-2010

Format: 128 pages, 148x210 mm, b/w illustrations

Tam and the New Dragon

Jo Salmson

Read the exciting and dramatic end!Now the time has come. The time for a new dragon to be born and for Tam to fulfil his fate. Soon he will be the new Dragon Knight!But afterwards he will never be able to think-talk with Sky.Tam’s sorrow over having…

Swedish title: Tam och nydraken

Series: Dragon Knights

Category: Children

Pub date: 23-08-2010

Format: 128 pages, 148x210mm, b/w illustrations

Run Sol, run!

Jo Salmson

The Witch People are found in the north! Enemies who use magic powers and are hated by everyone. And now Sol has learned that she is one of them … she is firmly resolved to run away and find her family. But will her friends want to help her? An excit…

Swedish title: Fly Sol, fly!

Series: The Witch People

Category: Children

Pub date: 24-05-2011

Format: 127 pages, b/w illusrations, 148x210 mm

On the Trail of the Stealer

Jo Salmson

But one day when Grandfather is out, Elien the almander knocks on the door of their cottage. He has returned from the Kingdom of the Shadows, where the almanders battle constantly against evil creatures such as wheenzles and marwolves. Thanks to Rian…

Swedish title: I stjälarens spår

Series: The Return Of The Almanders

Category: Children

Pub date: 19-05-2008

Format: 128 pages, b/w illustrations

Magic Powers

Jo Salmson

Sol has found out that she is one of The Witch People – the enemies in the north who are said to have magic powers. Now she suspects that she can use magic herself! An exciting and easy-to-read fantasy in a new series by Jo Salmson – the author of th…

Swedish title: Magiska krafter

Series: The Witch People

Category: Children

Pub date: 22-08-2011

Format: 128 pages, 148x210 mm, b/w illustraions

In the name of the Queen

Jo Salmson

Maro and Unda have finally reached the Isle of Avon. Here they discover the awful truth about Icing Edrics wicked plan. Their lives are in danger and before the sun sets they must leave the island and continue to Kingsfort. Without the truth potion!…

Swedish title: I drottningens namn

Series: Maro's Journey

Category: Children

Pub date: 19-08-2014

Format: l12 pages, 148 x 210, b/w illustrations

Help! Where is the treasure?

Jo Salmson

Swedish title: Hjälp! Var är skatten?

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 01-07-2014

Format: 148x210mm 64 pages, color

Help! It Wasn’t My Fault!

Jo Salmson

The books in the highly popular Help! series are very easy for children to read and relate to.

Swedish title: Hjälp! Det var inte mitt fel!

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 27-12-2019

Format: 148x210 mm, 64 pages, colour

Help! I’ve lost a dog

Jo Salmson

A new, exciting easy-to-read series by Jo Salmson Mum and I are going to look after Milla for a while. She’s rather ugly but I’ve been wanting to have a dog for such a long time! If I can manage to look after her perhaps I can have a dog of my own la…

Swedish title: Hjälp! Jag tappar bort en hund

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 25-07-2012

Format: 64 pages, 148 z 210 mm, colour

Help! I’m hurting Linn

Jo Salmson

A new, exciting easy-to-read series by Jo Salmson Linn is my best friend. But just today I’m so mad at her! I don’t want to hurt her but I don’t think. I just push my chair back, quickly – and then her toe gets caught on the castor! Linn’s Mum says t…

Swedish title: Hjälp! Jag gjorde illa Linn

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 30-07-2012

Format: 64 pages, 148 x 210 mm, colour

Help! I found a crib note

Jo Salmson

Exciting and easy reading by favourite children´s author Jo Salmson! We´re going to have tests at school for the very first time.  When the teacher tells us this it sounds very exciting.  Mummy helps me and we study hard so that I can spell all…

Swedish title: Hjälp! Jag hittar ett fusk

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 15-07-2013

Format: 64 pg, 148x210mm, Colour

Help! Fire and Flames!

Jo Salmson

When a little dog cuts its paw on broken glass the children decide to clean up the park. It would not be good if other dogs or animals hurt themselves. The friends will all help, both with the tidying and with the picnic. But everything takes a turn…

Swedish title: Hjälp! Eld och lågor!

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 27-12-2016

Format: 148 x 210 mm, 64 pages, color

Help! A Haunted House!

Jo Salmson

This story offers everyday drama in a primary school which is easy to relate to. Today the class is going on an excursion to a haunted house and not everyone is as brave as you think. A long time ago Hubert the Headless was held prisoner in the house…

Swedish title: Hjälp! Ett spökhus!

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 01-10-2015

Format: 148 x 210 mm, 64 pages, color

Help, Find Rabbit Husse!

Jo Salmson

The Help! series has become immensely popular and comes with great recognition.When Samir comes to school one morning, he is not at all his usual cocky self. The teacher soon gets him to recount what happened. He was out on a walk with his little sis…

Swedish title: Hjälp! Rädda Husse

Series: Help!

Category: Children

Pub date: 27-12-2018

Format: 148x210 mm, 64 pages, colour

About Tiny Little Particles

Jo Salmson

Science enthusiast and fantasy author Jo Salmson and illustrator Ola Skogäng make the difficult comprehensible. In this book they explain about all the smallest particles in existence, about quarks, leptons and the “atom zoo”. Perfect reading for you…

Swedish title: Om pyttesmå partiklar

Series: Easy-to-read facts

Category: Children

Pub date: 05-08-2013

Format: 64 pages,148 x 210 mm, color

About Space

Jo Salmson

The fiction writer Jo Salmson and the illustrator Axel Rator present exciting facts about space for inquiring new readers. In the newly launched series “Easy to read – Facts”Join a fantastic journey into space among celestial bodies and galaxies. Jo…

Swedish title: Om rymden

Series: Easy-to-read facts

Category: Children

Pub date: 15-08-2011

Format: 64 pages, 148 x 210 mm, color

A Heart of Ice

Jo Salmson

The third part in Jo Salmson’s exciting series Maro’s Journey.Maro’s journey continues. He and Unda are their way to the ice fields of Firn. Here they have to collect a few magic drops of honey from the nest of the dangerous winter bees. The honey is…

Swedish title: Ett hjärta av is

Series: Maro's Journey

Category: Children

Pub date: 17-03-2014

Format: 112 pages, 148 x 210, b/w illustrations

A hard trial for Tam

Jo Salmson

In the first book, poor, orphaned Tam heard a voice, calling him to come to the city. And the voice he heard belonged to no less than one of the dragons, Sky. In this second title Sky the dragon has chosen Tam as his dragon servant, despite the fact…

Swedish title: Tams svåra prov

Series: Dragon Knights

Category: Children

Pub date: 01-05-2009

Format: 128 pages, 148x210mm, b/w illustrations

The people who disappeared

Jo Salmson

Sol now knows that her name has a special meaning: if you are called Sol you carry The Witch People’s magic. Through her they are to get back their powers that they have been deprived of for so long. She is glad that she is finally going to meet them…

Swedish title: Folket som försvann

Series: The Witch People

Category: Children

Pub date: 16-01-2012

Format: 144 pages, 148x210 mm, B7W illustraions